fredag 27 juli 2012

Tårta med Hallonmousse och Vitchokladmousse


Igår var det tårtdags igen eftersom två av våra barn fyller år denna vecka och vi bjöd på lite släktkalas. En supermysig kväll med både vackert väder och god mat som maken lagade. Kyckling och grillade grönsaker. Vår nya favorit som kommer lagas igen så jag får återkomma med recept och bilder på det. Nu får ni nöja er med min inte så vackra men faktiskt riktigt goda tårta (om man gillar sött).

Tårtbotten hade jag gjort dagen innan och recept på den hittar du här. Fick hjälp av maken att dela tårtbotten för det tycker jag är lite trixigt, men vad gott det är att göra egen tårtbotten. Jag måste erkänna att jag fuskat tidigare och köpt färdiga bottnar eller helt färdiga tårtor. Det är slut på det nu för åh vad mycket gott det finns att prova. Nästa gången är sugen på att testa en chokladtårta, men den här gången blev det alltså Hallonmousse och Vit Chokladmousse. Recepten hittade jag på bloggen Bli Min Jäst samt hos Marias frestelser. De är lagom till ett lager var.



Vit Chokladmousse
2,5 dl vispgrädde
100 g vit choklad (hackad i småbitar)
1 krm gelatinpulver (eller 1/2 gelantinblad)


Lägg gelatinet i blöt enligt anvisning på förpackning. Vispa 2 dl grädde, men inte allt för hårt.  Koka upp resten och smält den hackade chokladen i grädden. Rör tills det blir slätt. Lägg i gelatinet och rör tills det smält. Låt svalna något och vänd sen försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna i kylskåp ett par timmar. Jag fick lite panik när jag tog fram min och den inte stelnat ordentligt, men den blev perfekt när jag vispade ihop den.


Hallonmousse
1 tsk gelatinpulver (eller 4 blad)
225 gram hallon
0,5 dl socker
3 dl vispgrädde

  1. Lägg gelatin i blöt enligt anvisning på förpackning
  2. Lägg hallon och socker i kastull och låt småkoka några minuter. Mossa bären lite mot kanterna. 
  3. Passera bären i en sil och försök få ut så mycket saft som möjligt.
  4. Blanda gelatinet med "hallonsaften" och låt svalna något.
  5. Vispa grädden och vänd ner "hallonsaften". Blanda väl och låt stå i kyl ett par timmar.

Lägg ihop tårtan 
I första lagret sprayade jag först lite hallonsaft på tårtbotten, sen la jag ett tunt lager med hallonsylt och tillsist hallonmoussen. 
Lager två började jag likadant med att spraya hallonsaft och sen ett tunt lager hallonsylt, men här tog jag  såklart den vita chokladmoussen. 
Tillsist dekorerade jag tårtan med grädde och riven vit choklad. Behöver träna på det här med att spritsa grädde:-/



5 kommentarer:

  1. Så god moussetårtan såg ut! Hallonmousse är så smaskigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hallonmoussen blev super. God som efterätt också:)

      Radera
  2. Den ser rikgtigt smarrig ut! :)

    Vad är det för något som du har ovanpå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt vanlig vispgrädde och riven vit choklad. Såg framför mig en vackert gräddig tårta läckert spritsad, men jag och spritsen kom inte överens så resultatet blev sådär och grädden tog slut. Dessutom vispade jag visst så ivrigt att vispen gick sönder:( . Den var rätt ny så tack och lov gällde garantin.

      Radera
    2. Ojdå! :)

      Jag är en usel spritsare - hade anmält mig till en kurs... men sen krockade det med annat så jag fick avboka.

      Får anmäla mig igen, vill lära mig! :)

      Radera