måndag 5 december 2011

Pepparkaksglass

Bjöd på underbart mumsig pepparkaksglass när vi hade gäster i helgen. Hemmagjord såklart! Fick en glassmaskin i julklapp för ett par år sen och som hos många andra (skulle jag tro i alla fall) har den mest stått och tagit plats i köksskåpet. Helt galet!!! Den ska användas flitigt och punkt slut. Hemmagjord glass är oslagbart och kommer snart att göras igen. Ingefära, lakrits, saffran, jordgubbe och choklad. Smakerna är ju oändliga. Glassen i lördags serverades med granatäpple. Vackert och väldigt gott. Glömde tyvärr ta kort som vanligt så ni får nöja er med ett foto från igår kväll. Då åt jag och maken upp resterna när barnen somnat. Nyttigt: NEJ Gott: JA


Laktosfri Pepparkaksglass 4 port

3 dl laktosfri vispgrädde
3 dl laktosfri mjölk (3%)
1 tsk kanel
0,5 tsk kryddnejlika
0,5 tsk kardemumma
(OBS! Alla kryddor ska vara malda)
1 msk mörk sirap
2 äggulor
1 ägg
1 dl strösocker


  1. Värm grädde och mjölk med kryddor och sirap i en kastrull till ca 85 grader. Det får inte koka.
  2. Ställ blandningen åt sidan för att svalna lite.
  3. Vispa äggulor, ägg och socker pösigt.
  4. Vispa sedan ner detta i den avsvalnade mjölkblandningen.
  5. Värm allt försiktigt igen tills smeten tjocknat (vid ca 82-85 grader). Vispa under tiden.
  6. Häll smeten i bunke och kyl sedan i vattenbad.
  7. Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten.
  8. Häll den kalla smeten i glassmaskin och kör i ca 30 minuter.
  9. Glassen blir väldigt lös så för fastare konsistens kan glassen ställas in i frysen några timmar i frysen innan servering.
  10. Servera gärna med granatäpple. Både vackert och gott.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar