torsdag 31 maj 2012

Goda Enkla GI-tårtan med Hallon och Björnbär



Världens enklaste tårta som är så lätt att variera genom att använda olika bär och frukter som dekoration. Eller varför inte smaksätta créme fraichen med lite lime eller vaniljsocker. Idag låter jag den vara som den är. Det syrliga bryter av perfekt mot den söta botten och bären. Förhållandevis nyttig känns den också och de gånger jag har serverat den har den gjort succé.

150 gram smör
2 ägg
1,5 dl strösocker (idag bytte jag 2 msk mot farinsocker)
2 dl dinkelmjöl (eller vanligt vetemjöl)
1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)

2 dl créme fraiche
Frukt och/eller bär 

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform
  2. Smält smöret i en kastrull och dra sen bort från plattan
  3. Blanda först ner sockret i det smälta smöret. Tillsätt sen äggen, dinkelmjöl och mandelmjöl
  4. Rör noga till en jämn smet. Lite bitar från mandeln blir det om man inte siktat mjölet först och det tycker inte jag att det behövs
  5. Grädda i mitten på ugnen i cirka 30 minuter
Låt kakan svalna. Lägg upp på ett fat och bred på créme fraiche. Toppa med frukt eller bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar